Main menu

Pages

aasta vaimse tervise teadlikkuse tõstmise kuu – mu aju pole katki

  


aasta vaimse tervise teadlikkuse tõstmise kuu – mu aju pole katkiIgal aastal, kui jõuan vaimse tervise teadlikkuse kuu lõppu, püüan mõtiskleda. Mõtiskledes oma kogukonna, linna ja riigi vaimse tervise üle, mõtlen, kas sel kuul on juhtunud midagi, mis võib viia suure muutuseni. Sel aastal pean ütlema, et olen veidi heitunud. Ma tean, et olen tavaliselt vaimse tervise teadlikkuse suhtes positiivsem, kuid pärast seda kuud tundub, et meil on palju tagasilööke. Sellepärast tahan kuu lõppedes jagada, miks vaimsest tervisest rääkimine – õige tee – on nüüd olulisem kui kunagi varem.

 

Viimase paari aasta jooksul olen näinud rohkem asju, millega olen püüdnud mitte olla seotud. See on peamiselt tingitud sellest, et ma isegi ei tea, kuidas seda sisse lülitada, kuid ma ei saa seda enam edasi lükata. Olen väsinud sellest, kuidas teised vaimset tervist ja vaimuhaigusi relvastavad. Ma tean, et see vestlus on keerulisem ja nüansirikkam, kuid ma pean selle oma rinnast välja saama.


Kuigi see on tohutu teema, mida tuleb lahti harutada, algab see millegi tunnistamisega, mis paljudel kahe silma vahele jääb: vaimuhaiguse kogemine on raske. Paljude jaoks tundub see võimatuna. Kuid vaimuhaigus ei vabanda inimeste käitumist ega selgita, miks keegi on selline, nagu ta on.


See on keskne punkt, mille ma sel kuul vaimse tervise kohta õppisin. Hoolimata meie vestlustest vaimse tervise teemal, vaatamata inimkeskse keelekasutuse poole püüdlemisele ning vaimse tervise ja vaimuhaiguste muutuvatele narratiividele, on selge, et paljudel inimestel on vaimse tervise ja vaimuhaiguste kohta vale ettekujutus.


Mida me saame teha?


Töö peab jätkuma. Inimesed peavad pidevalt oma kogemusi jagama ja me peame pidevalt integreerima vaimse tervise mis tahes tervise ja heaolu teemalistesse vestlustesse. Me ei saa lasta vaimset tervist puudutavatel müütidel või väärarusaamadel kahtluse alla jääda, me peame "vaimse tervise probleemidest" rääkivaid inimesi edasi lükkama, esitades rohkem küsimusi ja jõudes nende tähenduse põhjani.


Tööd on veel palju, aga ma ei teeskle, et see kuu pole minu jaoks veidi masendav olnud. Kuid see õpetas mulle ka seda, et on rohkem inimesi, kes vajavad tervenemist, enne kui saame midagi paremaks ehitada, ja osa sellest on ruumi loomine rasketeks vestlusteks ning ruumi loomine meie tunnetele ja emotsioonidele. Me saame ehitada paremat maailma, kuid me ei saa seda teha ilma meid ees ootavat tunnistamata. Sõbrad, ma loodan, et saate sel nädalal selle, mida vajate, ja loodan, et saate vaba päeva, kus peate võitlema. Rahu ja armastus.


Mida uut olete vaimse tervise teadlikkuse kuu jooksul vaimse tervise kohta õppinud? Tahan teiega ühendust võtta! Andke mulle allolevates kommentaarides teada.

Comments

table of contents title